My creations - Mis creaciones

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Friday, February 8, 2013

Homemade Pizza Night



Hello !  (para version en Español por favor ver abajo)

Today is Friday and that in my home means normally pizza (not for my children as they are still small (2&4), but not any pizza, it has to be homemade.


A friend (male) recommended  me to try out this recipe as it worked for him.

Any other previous time I have tried to make pizza dough at home I ended up frustrated and angry that it did not work out properly.

So, the recipe is actually from the Jamie's Italy book. I have amended the recipe as I cannot find semolina where I live. And this is how I make it:

Ingredients:
500 grs of strong white flour
1 tbsp baking soda (the red brand we all know or just any brand)
1 sachet (around 16 grs) of yeast (this is the one that might come in cubes and is in the refrigerated area of the supermarket or dried in little sachets, I prefer the dried one in the sachets)
2 tbsp (optional) extra virgin olive oil
325ml tepid water (I put 100ml of tap-cold water and the rest from the kettle) 
1 teaspoon of sugar
pinch of salt

Keep a bowl with some flour on a side to help you then mix everything with your hands.

1. Put the flour in a big mixing bowl and empty the yeast and mix it together with the flour and the salt. 
2. In a measuring jar mix the water with the baking soda, sugar and olive oil (if adding), stir with a fork and let it sit for a couple of minutes.
3. Empty the jar mix with the flour mix and now is time to get your hands dirty.
this is when the bowl with flour will come handy.
4. Mix everything. I start with a wooden fork and once everything is mixed then I continue with my hands. I mix it in the bowl until your hands are clean of the mixture (you'll know when the mixture is no longer sticky, it takes a while. Add more flour if you think it is too watery. 
5. Make a ball with the mixture and leave in the bowl. Cover it with a clean damp kitchen towel or cloth. This will rise and double in size. If you can leave it for 30 mins but this is not necessary.

I normally split the mix in 2 or 3 balls and wrap them in cling separately, then freeze.
If you are going to use it straight away then lay a sheet of greaseproof paper on a worktop surface, sprinkle some flour and then spread it and flatten with a rolling pin . 
You will need to some flour to avoid the mixture sticking to the rolling pin and to the greaseproof paper.


Once is the size of your choice, you can add the toppings of your choice and voila !!

Ok, now the pizza bit is done 
(If any Italians are reading this they are probably taking their hand to the head, but as we dont have the proper ingredients, this is a nice version of the real thing ! ;-)

If you have any questions please don't hesitate to leave a comment with it (as it can help other people) or send me an email about it. 

Have a lovely weekend !!

(Version en Español)
Hola !

Hoy es viernes y eso en mi casa, significa noche de pizza (no para los peques que son muy pequeños todavia)

Un amigo nos recomendo probar esta receta ya que habia funcionado para el.

Otras veces que he intentado hacer masa de pizza en casa he acabado enfadada y frustrada porque no ha funcionado.

La receta es del libro Jamie's Italy (el cocinero ingles Jamie Oliver). He modificado la receta porque no puedo encontrar semolina donde vivo.

Así es como yo la hago:

Ingredientes:
500gr de harina de fuerza
1 cucharada sopera de levadura Royal
1 sobrecito (aprox. 16 grs) de levadura de panadero (se puede comprar fresca en la sección de refrigerados del super, o en sobrecitos, yo prefiero la que viene en sobres ya que se disuelve mejor, uso la marca Maizena)
2 cucharadas de aceite de oliva virgen extra (opcional)
325 ml de agua tibia-tirando a caliente. 
1 cucharadita de azúcar
pizca de salMantén un bol de harina al lado ya que te vendra bien cuando tengas que mezclarlo todo con las manos.

1. Pon la harina en un gran bol de mezclar y mezcla el sobre de levadura de panadero y la sal con la harina. Remueve con las manos. 
2. En una jarra de medir mezcla el agua tibia (yo echo 100 ml de agua fria y el resto de agua muy caliente) con la levadura Royal, azúcar y aceite de oliva (si decides añadirlo)
Remueve con un tenedor o cuchara y dejar reposar un par de minutos. 
3. Vacía el contenido de la jarra en el bol de la harina y ahora es cuando toca ensuciarse las manos. Y es aqui que te vendra bien el bol con harina al lado. 
4. Mezcla todo . Yo empiezo con un tenedor de madera y cuando ya esta todo mezclado continuo con las manos. Lo mezclo en el bol grande hasta que las manos estén limpias de mezcla. Lo sabrás porque ya no se te pegara a las manos, lleva un tiempo. Añade harina si crees que tiene demasiada agua. 
5.Haz una bola y dejala dentro del bol, cubrelo con un trapo de cocina limpio y humedecido. Veras que la mezcla dobla su tamaño. Puedes dejarlo 30 minutos pero no es necesario. Normalmente yo divido la mezcla en 2 o 3 bolas , las envuelvo en papel film y congelo.

Si vas a usarlas directamente pon en la encimera un papel de horno y espolvorea harina. Extiende la mezcla con un rodillo de cocina (espolvorea harina tambien en el rodillo)

Una vez este del tamaño deseado añade los ingredientes favoritos de la familia y Voila !

Once is the size of your choice, you can add the toppings of your choice and voila !!

(Si algún@ italian@ esta leyendo esto seguro que se echaran las manos a la cabeza, pero como no tenemos sus ingredientes esta es una version de la pizza real que sale bien y esta muy buena :-)

Si tenéis alguna pregunta no dudéis en dejarla en los comentarios (ya que puede ayudar a otros con la misma pregunta) o escribirme un email. 

Que tengáis un buen fin de semana !!








2 comments:

  1. It is so funny that you are posting this recipe today. We are having pizza tonight. But I already bought the dough from the grocery store last night so I can't try it today. I have been wanting to try to make my own dough for a long time so I will try this the next time I make pizza.

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  2. Yum! That looks delicious :) I cheat when it comes to making a pizza base and use my breadmaker to mix it! Elisabeth x

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Thank you for visiting and leaving a comment :-)
Your lovely comments make my day !
Thanks for taking the time and effort,
xox Eva

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